سرویس سیاست مشرق - گاهی احساس نخبگی و استعداد برتر بودن با حس برتری و خود را بالاتر دیدن همراه میشود. اما انسان مومن که از تعالیم قرآن کریم بهره برده باشد، میفهمد که در برابر هر رزق و بهرهمندی که خدای متعال شامل حالش کرده است، تکلیفی و آزمایشی نیز در کار است. تکلیف نخبگان بر اساس آموزههای قرآن کریم چیست؟
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با نخبگان کشور با استفاده از آموزههای قرآنی بر همین مساله متمرکز شده و فرمودند:
«وقتی فهمیدیم که این استعداد [نخبگی] یا این همّت [مطالعه و تحقیق] از کجا آمده است، میفهمیم که کجا باید خرج شود، در کجا باید هزینه شود. خدای متعال معیّن فرموده است: هُدًی لِلمُتَّقین. اَلَّذینَ یُؤمِنونَ بِالغَیبِ وَ یُقیمونَ الصَّلوةَ وَ مِمّا رَزَقنهُم یُنفِقون؛ باید انفاق کنید؛ این رزق الهی است به شما، این رزق را باید انفاق کنید. انفاق رزق فقط این نیست که انسان پولی از جیبش در بیاورد و به یک مستمندی بدهد. این رزق بالاتری است، رزق باارزشتری است، انفاق آن هم باارزشتر است، باید این را انفاق کنید. انفاق رزقِ دانش این است که آن را در خدمت جامعه قرار بدهید؛ در خدمت تاریختان، در خدمت آیندهتان، در خدمت ملّتتان قرار بدهید. اینها تکلیف نخبگی را روشن میکند.
انفاق این رزق به این است که آن را در راه خدا خرج کنید؛ برای خیر بندگان خدا مصرف کنید. منّتی هم نباید داشت - این را هم به شما عرض بکنیم - درست است که شما این رزقی را که خدای متعال به شما داده، صرف کسانی میکنید که عامّهی مردمند امّا خود شما هم از محصول کار و خدمت عامّهی مردم بهطور دائم برخوردارید دیگر؛ این بدهبستان است. همین نانی که شما میخورید، این لباسی که شما میپوشید، این وسیلهای که از آن استفاده میکنید و با آن رفت و آمد میکنید، اینها محصول دست کیست؟ محصول دست همین کسانی است که اسم نخبه روی آنها نیست؛ آنها دارند به شما خدمت میکنند به نوعی؛ شما هم باید به آنها خدمت کنید به نوعی؛ نخبه این است. اگر چنانچه این انفاق انجام گرفت، آنوقت هدایت الهی و کمک الهی هم دنبال آن است. ببینید، در همین آیهی شریفه: هُدًی لِلمُتَّقین؛ این کتاب، به متّقین هدایت اهدا میکند. متّقین چه کسانی هستند؟ همان الَّذینَ یُؤمِنونَ بِالغَیبِ وَ یُقیمونَ الصَّلوةَ وَ مِمّا رَزَقنهُم یُنفِقون. وقتی شما این انفاق را انجام دادید، جزو کسانی هستید که مشمول هدایت الهی خواهید شد؛ این هدایت، هم در زمینهی افزایش نخبگی است، هم در زمینهی توفیق در نوع هزینه کردن این نخبگی است؛ هدایت میکند خدای متعال. هدایت موجب میشود در هرجایی که خلأیی وجود دارد که شما میتوانید آن خلأ را پر کنید، آنجا حضور پیدا خواهید کرد؛ میدان فرق نمیکند.»[۱]
[۱] بیانات در دیدار شرکتکنندگان در هشتمین همایش ملی نخبگان جوان (۱۳۹۳/۰۷/۳۰)