استقبال از ماه رمضان
به زگزارش گروه خواندنی های مشرق، بیشتر مردم مصر روزه می گیرند. مسلمانان مصر از ماه شعبان و حتي از ماه رجب، با اقتدا به پيامبر گرامي اسلام (ص) و آماده کردن نفس خود، به استقبال اين ماه پر فضيلت مي روند و يک هفته يا دو هفته قبل از حلول ماه مبارک رمضان برگزاري جشنهاي اين ماه را آغاز ميکنند.
استهلال
اما اکنون، استهلال در این کشور هم مانند بقیه کشورهای اسلامی از سوی نهادهای رسمی و مذهبی انجام میشود.
جشن رمضان
فانوس ؛ نماد رمضان
در مصر "فانوسهای رنگی" نماد رمضان است. بازار این فانوسها در ماه رمضان داغ است و مردم از آنها برای تزئین خانهها و کوچهها بهره میگیرند. کودکان مصري هم با در دست داشتن این فانوسها، سرودها و شعرهاي معروف اين ماه را ميخوانند.
تغییر در زندگی
در اسلام، دین و معنویت مختص زندگی شخصی نیستند. اصولی که بر زندگی خصوصی مسلمانان حاکمند معمولاً به طور آشکار از طریق مقررات و حقوق اجتماعی نشان داده می شوند. در زمان مراسم ماه رمضان در مصر، در ساختار روز هم تغییر حاصل میشود: روزهای کاری و مدرسه کوتاهتر میشوند و برخی از فعالیتهای تجاری برای صرف سحری زودتر باز میکنند.
تغذیه
زنان مسلمان براي پذيرايي از مهمانان اين ماه، مايحتاج و موادغذايي مورد نياز خود را از بازارها فراهم مي کنند و غذاهايي چون ''الياميش'' و شيريني ''کنافه'' را آماده مي کنند.
دو شهر در قاهره
قاهره درماه رمضان به دو شهر تبدیل می شود، اول شهری ازصبح زود تا ساعت 2 بعد از ظهر است. در این هنگام این شهر، شهری آرام و ساکت و بدون کوچکترین شلوغی و ازدحام است. سپس ازساعت 2 بعد ازظهر تا زمان افطار و اذان مغرب و گاهی اوقات تا نیمهشب که شهری میشود که درآن شلوغی بیداد میکند و دهیاهو برپاست.
افطار همگانی
اطعام
برپا کردن سفرهاي افطاري، به منظور همبستگي براي فقيران و نيازمندان در مساجد و اماکن مختلف هم از سنتهای رمضانی مصریان است.
پس از افطار
مسلمانان پس از افطار و اداي نماز، در قهوهخانهها و خيمههاي رمضاني، براي شب زنده داري و شرکت در مسابقه ها گردهم جمع مي شوند.
خیرات
مردم مصر در طول ماه رمضان، به کارهای نیکی نظیر دادن صدقه، توبه از گناهان، خواندن قرآن، نماز، و دادن افطاری به روزه گیران اهتمام میورزند.
مساجد
با ورود به اين ماه، مساجد اين کشور مملو از روزه داراني است که براي اداي نمازهاي پنج گانه به مساجد مي روند تا صحنه با شکوهي از برپايي يکي از واجبات مسلمانان را به نمايش بگذارند. علاوه بر آن مسلمانان با حضور در مساجد تا پايان ماه مبارک بارها قرآن را ختم مي کنند.
شب قدر
مصریها معتقدند که شب قدر، يكي از شبهاي فرد از ده شب آخر رمضان است؛ لذا پرهيزكاران و پارسايان، ده شب و روز آخر ماه رمضان را با خشوع بيمانندي ميگذرانند. بقیه مردم هم شب قدر را بسيار گرامي ميدارند و معتقدند كه در آغاز اين شب، فرشتگان براي رساندن نعمتهاي الهي به زمين ميآيند و بيشك هر دعايي در این شب مستجاب خواهد شد، چون درهاي آسمان در اين شب باز خواهد بود.
اعتکاف
عدهاي از مردم، ده روز آخر را به مسجد رأس الحسين(ع) يا مسجد حضرت زينب(س) ميروند و در آنجا معتكف ميشوند.
عید فطر
عید فطر و آداب و رسوم آن ـ از جمله نماز عید فطر و پرداخت زکات ـ پایانبخش جشن عظیم رمضان در مصر است.