سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
معجزه پول برای "حالِ خوب" و جامعهی شاد ایرانی
آیتالله شبیری زنجانی، از مراجع عظام تقلید در بیاناتی به مناسبت حلول ماه رجب گفته است:
"همانگونه که از روایات به دست می آید ثواب اعمال خیر در ماه رجب زیاد است. پس بهتر است انسان در این ماه مبارک عبادتی را برگزیند که آن عبادت افضل از سایر عبادات است. یکی از عباداتی که ما را به انجام آن تشویق کرده اند همین رسیدگی به نیازمندان و رفع گرفتاری آنهاست. همه ما باید نسبت به مشکل اطرافیان خود احساس وظیفه کنیم."[1]
*از تعالیم اسلام در باب مسائل اجتماعی و حکومتی اینگونه برداشت میشود که در بحث اقتصادی؛ وظیفه مردم در قبال مردم از وظایف حکومت در قبال مردم بیشتر است.
به این معنی که اگر بپذیریم مشکل عمده این روزهای مردم مباحث اقتصادی است؛ پس قبل از حکومت و دولت؛ این آحاد جامعه هستند که باید به یکدیگر کمک کنند و دست همدیگر را در تلاطم مشکلات اقتصادی بگیرند.
اسلام در این باب به 5 راهکار خمس، زکات، صدقه، احسان و انفاق اشاره دارد که باید دقت کرد از این تعداد؛ خرجکرد 2 مورد آخر صرفا مختص حالت نیازمندی یا فقر نیست بلکه میتوان در قالب احسان و انفاق حتی نسبت به شاد کردن افرادی اقدام داشت که لزوما فقیر یا نیازمند نیستند اما اگر بودجه یک مسافرت یا یک خرید عقلانی بصورت هدیه در اختیار آنها قرار گیرد؛ با حال بهتری به زندگی ادامه خواهند داد.
البته این یک مثال ساده بود و مبحث احسان و انفاق که مجددا تأکید میشود مختص نیازمندان صرف نیست، بسیار بیش از این گسترده است و میتواند راهگشای موثری در بحث مشکلات اقتصادی جامعه باشد.
دقت شود که در تعالیم اسلام عزیز، مسئله "کمک مالی" اولا محدود به فقرا و مساکین نیست و هرکس میتواند از دیگری دستگیری کند و ثانیا مسئله کمک مالی در اسلام هرگز شامل پرداخت پولهای خرد و کمکهایی مثلا در حد یک وعده غذایی نیست و اسلام بر کمک و احسان تا مرز بینیاز شدن نیز تأکید دارد.
به نظر میرسد در ایدئولوژی اقتصادی اسلام ناب، وجه اصلی در مشکلگشایی اقتصادی بحث دلشاد کردن است نه صرفا رفع نیاز و احتیاج کم یا زیاد اقتصادی. لذاست که مقوله دوم در دل حالت اول قرار دارد.
اینکه دلشاد سازی یک فرد با پولی که صاحب احسان یا انفاق میپردازد چگونه ممکن است و چگونه باید باشد؛ فرایندی است که بایستی در فراخور حال به آن اندیشید.
***
اژهای درد دلهای اقتصادی مردم را به دولت گوشزد کرد
حجتالاسلام محسنی اژهای، روز دوشنبه گذشته طی سخنانی در نشست شورایعالی قوه قضاییه گفته است:
"امیدواریم دولت نیز در این 2 ماه باقیمانده از سال تا آغاز ماه مبارک رمضان و سال نو، اقدامات بیشتری را در جهت رفع مشکلات معیشتی مردم انجام دهد."
به گزارش میزان، وی افزود: ما نیز در قوه قضاییه باید تلاش کنیم در حد مقدور کمککار دولت باشیم و چنانچه در این شرایط فشار حداکثری دشمنان، کسانی در پی اخلال در بازار، احتکار، گرانفروشی و کمفروشی هستند؛ دولت به وسیله تعزیرات برخورد متناسب و قانونی را انجام دهد و دادستانهای ما نیز در امر کنترل بازار به دولت یاری برسانند."[2]
*این موضع رئیس قوه قضائیه، بیتالغزل انتظاراتی است که مردم از دولت دارند. رفع مشکلات معیشتی و نظارت بر بازار.
دو مقولهای که هر یک در سرفصلهای خود راهحلهایی ساده و زودبازده دارند.
به این معنی که دولت محترم در مقوله اول میتواند مصوبه مجلس یازدهم مبنی بر اعطای کالابرگ به مردم با قیمتهای شهریور 1400 را اجرا کند و بدین واسطه کالاهای سبد خانوار را از تلاطمات گرانفروشی، التهابات ارزی و... حفظ کند و اجناس ارزان را در اختیار مردم بگذارد.
مقوله دوم یا همان نظارت بر بازار نیز امری ساده است که از عهده دولت و سازوکارهای عریض و طویل آن قطعا برخواهد آمد و میتواند تنها در مدت چند روز جلوی بسیاری از گرانیهای بیقاعده فعلی که از هیچ قاعده دلاری، بازاری، تحریمی و تورمی پیروی نمیکنند را بگیرد.
تعلل در انجام این اقدامات ساده راه هیچ توجیهی را باز نخواهد گذاشت.
***
کت سپاهی، شلوار اروپایی!
محمد صدر، فعال اصلاحطلب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخشی از یک مصاحبه با سایت جماران پیرامون اقدام پارلمان اروپا در تروریستی نامیدن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفته است: الآن قدر مسلم این است که ما هم در سیاست داخلی و هم در سیاست خارجی باید یک مقداری تغییرات ایجاد کنیم و بهانه به دست دشمنان ندهیم که از اشتباهات ما سوء استفاده کنند. در زمینه برخورد با معترضین در ایران و همین طور سیاست خارجی، مخصوصا در ارتباط با قضایای اوکراین که خیلی باعث تحریک کشورهای اروپایی، چه از نظر امنیت خودشان و چه از نظر حقوق بشر شد، باید در این قسمت ها هم تغییراتی ایجاد شود؛ ولی پارلمان اروپا و اتحادیه اروپا هم باید بدانند که نباید اشتباهات سخیفی را مرتکب شوند که روز به روز باعث بدتر شدن اوضاع شود.
او میافزاید: واقع این است که روسیه با قضیه اوکراین وارد جنگ با اروپا شده و با اقداماتی که انجام شد، الآن اروپا ایران را در کنار روسیه و مخالف خودش می بیند؛ در حالی که سیاست جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با جنگ روسیه و اوکراین، همان طور که رسما اعلام شده، سیاست بی طرفی بوده و به هیچ وجه حمایت از یک طرف نبوده ولی اتحادیه اروپا این را علیه خودش دیده و دارد در این چهارچوب یک مقدار عکس العمل نشان می دهد. اروپاییها باید بدانند که سیاست ایران در اینجا بی طرفی است.[3]
*تلافی جلوه دادن اقدام شریرانه اروپا در تروریستی نامیدن سپاه پاسداران در حالی است که اقدامات ایران از قبیل پیگیری منافع ملی در قضیه جنگ اوکراین و یا برخورد با اراذل و اوباش اغتشاشات خیابانی؛ اقداماتی عقلانی هستند.
ضمن اینکه این اقدامات لزوما هم به سپاه عزیز ما ربطی ندارد.
از طرف دیگر آقایان اصلاحطلب باید بدانند که اقدام اخیر اروپا در حالی است که آنها از دهههای قبل و سالها پیش از وقوع جنگ در اوکراین یا بروز فتنه خیابانی در ایران بود که آغوش خود را برای جریان منافقین و قاتلان بیش از 17 هزار ایرانی گشودند، در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران؛ سلاحهای شیمیایی و تسلیحات مدرن به عراق دادند و بعدها نیز متحد آمریکا در بحث تحریم ایران شدند.
آیا این اقدامات هم به جنگ اوکراین مربوط بود؟!
لذاست که همه انتظار داریم لسان رجال سیاسی و اجرایی کشور، حاوی تحلیلهای متقن و منطقی باشد نه اینکه محملی شود برای شهوات یک جریان خاص سیاسی و یا بدتر از آن تریبونی برای معاضدت دشمن علیه ایران و سپاه پاسداران!
***
1_ https://fa.shafaqna.com/?p=1513769
2_ isna.ir/xdNc6z
3_ https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1582221