به گزارش مشرق، رئیس مجلس شورای اسلامی در مراسم بزرگداشت روز دانشجو که صبح امروز (چهارشنبه، ۱۵ آذر ماه) در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات با حضور تشکلهای دانشجویی برگزار شد، بعد از اینکه نمایندگان این تشکلها پرسشها و مسائل خود در حوزههای مختلف را به صورت صریح و شفاف مطرح کردند، اقدام به پاسخگویی به آنها در فضایی صمیمانه کرد. این نخستین بار است که یکی از سران قوا برای حضور در مراسم روز دانشجو به یکی از واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی رفته است.
یقین دارم انتخابم برای حضور در دانشگاه آزاد به مناسبت روز دانشجو، انتخابی درست بوده است
قالیباف در ابتدای این مراسم ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع دانشجویان که به مناسبت روز دانشجو که روز شهید و روز دشمن شناسی است، گفت: امروز زیباییهایی را در جمع دانشجویان حاضر در دانشگاه آزاد دیدم و شنیدم که در محافل دانشجویی دیگری که حضور پیدا کرده بودم به این شکل ندیده و نشنیده بودم و لازم است در فضای دانشجویی حاضر به صراحت بگویم که حتی مورد نقد برخی دانشگاههای دیگر برای انتخاب دانشگاه آزاد جهت حضور در مراسم روز دانشجو واقع شدم، اما امروز یقین پیدا کردم که این انتخاب درست بوده است. (این بخش از سخنان رئیس مجلس مورد تشویق دانشجویان حاضر در جلسه قرار گرفت.)
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به مطالب یکی از دانشجویان درباره عدم روشن بودن موضع مجلس درباره شفافیت، توضیح داد: تنها طرحی که در مجلس بهعنوان نخستین نفر به امضا رساندم، طرح شفافیت بود و امروز ۲۲۰ نفر از نمایندگان به صورت داوطلبانه آرای خود را به صورت برخط با مردم به اشتراک میگذارند که با مراجعه به وبگاه مجلس میتوانید به صورت شفاف آن را ببینید.
آرمانخواهی همراه با واقعبینی کشور را نجات میدهد
وی در ادامه خطاب به حضار، با بیان اینکه به یکایک شما افتخار میکنم و آرمانخواهی و مطالبهگری را رسالت تمام شما میدانم، عنوان کرد: امروز مسئولان باید به این نکته توجه داشته باشند که آرمانگرایی توأم با واقعبینی و شجاعت است که کشور را نجات میدهد. شفافیت انجام شد و در حال حاضر بیش از ۲۲۰ نفر از نمایندگان آرای خود را شفاف میکنند، اما ما باید مسیر قانون را طی کنیم.
قالیباف یادآور شد: اصلاح آیین نامه مجلس نیازمند دو سوم آرا است از این رو رأی گیری آن سخت است؛ وقتی طرح شفافیت را در مجلس به رأی گذاشتیم از دو سوم تنها سه رأی کمتر آورد. من شخصاً بهعنوان محمدباقر قالیباف نماینده تهران برای این موضوع قول دادم، ولی این قول همه نمایندگان نبود. با این حال به نظر من شفافیت یک ضرورت است. شما میگویید رفتار سیاسی کردهام، اما اینگونه نیست بلکه این مسیر را به علت اهمیت آن در کشور دنبال کردیم. میدانید هر موضوعی که به مجلس بیاید و رأی نیاورد نمیتوان آن در مدت زیر ۶ ماه مطرح کرد، اما همان قانون تبصرهای دارد که میگوید اگر چنانچه ضرورتی پیش آمد و حدود ۱۰۰ نفر از نمایندگان مجدد آن را درخواست کردند، قابل طرح است از این رو با پیگیری مجدد آن را اصلاح کرده و در صحن رأی تصویب آن را گرفتیم.
علت تصمیمگیری مجمع درباره طرح واردات خودرو کارکرده باید شفاف شود
رئیس قوه مقننه در ادامه به موضوع خودرو اشاره کرد که در مجلس به تصویب رسید تا جلوی رانت گرفته شود و افزود: خودرو، رانتی دارد که انحصاری است و علیرغم گذشتن ۴۵ سال از انقلاب هنوز این رانت وجود داشت که باعث عقب ماندگی کشور در این حوزه از کشورهای همسایه شده و نتوانستهایم در آن سیر صعودی داشته باشیم؛ با این حال جلوی واردات خودرو گرفته شد تا به تولید داخلی کمک شود، اما نشد از این رو در مجلس واردات خودروی کارکرده با شرایط خاصی به تصویب رسید که با رفت و برگشت میان مجلس و شورای نگهبان در نهایت به مجمع تشخیص رفت و در آنجا نیز به علت اینکه واردات مخالف سیاستهای اقتصاد مقاومتی است با آن مخالفت شد.
قالیباف ادامه داد: از این رو ما این بحث را داشتیم که باید علت تصمیم مجمع شفاف شود چرا که ما استدلالهای خود را به صورت شفاف در مجلس بیان کردیم و مردم باید از نظرات و آرای در مجمع هم مطلع شوند که چه کسی و به چه دلیلی مخالف یا موافق بوده است؛ آیا این سیاسی کاری است؟
وی ادامه داد: البته ما نمیگوییم همه مسائل شفاف شود بلکه همین موضوعات مورد اختلاف باید شفاف باشد. مجمع، نیروهای عزیز و نخبهای دارد که بر اساس قانون اساسی انتخاب شدهاند و ما نباید در آییننامه داخلی آنها دخالت کرده و تعیین تکلیف کنیم، اما بحث ما این است اگر اختلافات مجلس با شورای نگهبان بر اساس قانون اساسی به مجمع میرود و تا قبل آن همه مردم از روند اطلاع دارند، چرا از بعد آن مطلع نباشند لذا معطلی آن به دلیل همین فراز و نشیبها بود.
موضوع صحبت من با رهبر معظم انقلاب که به ایشان گفتهام بر موضوع عزل و نصبها تأکید نکنند، کذب محض است
قالیباف در ادامه توضیحات خود درباره طرح شفافیت عنوان کرد: در نهایت از آنجایی که طرح شفافیت در مجلس تصویب شد، اما به قانون تبدیل نشد، با نظر نمایندگان این تصمیم را گرفتیم که از آنجایی که مردم خواستار شفافیت آرای نمایندگان بودند این موضوع را در مجلس پیگیری کرده و آرا را به صورت شفاف دربیاوریم که البته معتقد بودیم شورای نگهبان و مجمع نیز باید این بخشها، رأی گیریها را شفاف کنند البته با مجمع در نهایت به این اجماع رسیدیم که بخشی از این صحبتها قابل توجه بوده و قرار شد بر اساس منطق موجود، بخشی از آن پیش برود.
رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان در ادامه با اشاره به موضوع عزل و نصبها، عنوان کرد: به طور قطع حرفی که زده میشود که من به رهبر معظم انقلاب گفتهام موضوع عزل و نصب را تأکید نکنید، دروغ محض است و دقیقاً عکس این حرف زده شده است و من خدمت ایشان عرض کردم پارسال که شما گفتید اینها ناراحت شدند و من هم تأکید کردم که باید رعایت شود و اگر صلاح دانستید شما هم تذکر بدهید که رعایت کنند. ضمن اینکه حضرت آقا خودشان تصمیم میگیرند و ما نمیتوانیم برای ایشان تعیین تکلیف کنیم لذا هرکس این حرف را زده از اساس دروغ گفته و در ثانی علاوه بر دروغ حتی شأن رهبری را نیز رعایت نکرده است.
جلوی دخالتهای در عزل و نصب تا جایی ایستادم که اجازه ادامه فعالیت یکی از نمایندگان در هیأت رئیسه را ندادم
وی در ادامه با بیان اینکه من شخصاً از افرادی بودهام که حتی جلوی دخالتها در برخی از عزل و نصبها را گرفتهام، اظهار داشت: حضرت آقا فرمودند که در مجلس قومیت گرایی نکنید. بعضی از دوستان ما در مجلس این کار را کردند که بنده خودم با یکی از این افراد که در مجموعه هیأت رئیسه بود برخورد کردم به این معنا که برای مدتی فرصت اینکه روی صندلی رئیس مجلس در زمانی که من در صحن مجلس نبودم بنشیند را ندادم که از من سوال کرد چرا به من صندلی نمیدهید که به او گفتم دلیل آن روشن است چرا که من و شما از حضرت آقا شنیدیم که نباید براساس قومیت تصمیم گیری کنیم، اما شما از این صحبتها میکنید؛ من نمیتوانم شما را از مجلس بیرون کنم، اما این فرصت را به شما نمیدهم چرا که به فرمان حضرت آقا عمل نکرده و یا ناقص اجرا کردید.
قالیباف ادامه داد: رئیس جمهور وقتی اعضای هیأت دولت را معرفی کرد در بخشی از سخنان خود در صحن مجلس گفتند هیچکس در انتخاب وزرا به وی فشار نیاورده و این موضوع را دنبال نکرده است و اعلام کرد که شخصاً افراد را انتخاب و به مجلس معرفی کرده که البته مجلس هم به آنها رأی داد.
رئیس مجلس در ادامه تأکید کرد: اکنون که پشت این تریبون هستم میگویم حتی یک مورد در عزل و نصبها از سطح وزیر گرفته تا پایین ترهرگز دخالت نکرده و حتی پیشنهادی نیز ندادهام و صرفاً اگر مورد مشورت رئیس جمهور قرار میگرفتم اعلام نظر کردهام آن هم در شرایطی که رئیس جمهور افراد را معرفی میکرد و از من اولویت میان آنها را پرسید که اعلام مشورت کردم، اما حتی برای بررسی هم گزینه ندادم.
استعفای معاون سیاسی وزیر کشور، براساس تصمیم شخصی وی بود و مجلس هیچ فشاری به وزیر نیاورد
قالیباف در این بخش از سخنان خود با بیان اینکه آقای وحیدی دوست بیش از ۴۰ ساله بنده است، گفت: من به برخی نمایندگان که عمدتاً میگفتند باید مدیران تغییر کنند و تأکید داشتند که من هم پیگیری کنم گفتم این کار را انجام نمیدهم و خدا را شاهد میگیرم نه تنها تاکنون این موضوع را پیگیری نکرده و تماسی نگرفتهام بلکه حتی به نمایندگان هم گفتم اگر پیشنهادی در این خصوص داده شد، نباید راساً برای عزل یا نصب کسی ورود کنید البته مجلس حق دارد تحقیق و تفحص در راستای نظرات خودانجام دهد و با اگر به این نتیجه رسید که وزیری شایسته نیست او را استیضاح کند، اما نباید درباره معرفی وزیر بعدی فشار بیاورد.
رئیس قوه مقننه ادامه داد: در رابطه با معاون سیاسی وزیر کشور دیدید که آقای وحیدی در اهواز صحبت کرد و گفت معاون سیاسی خودش استعفا داد و دوم اینکه باید دید آیا کار معاون سیاسی در آن بخشنامه قانونی بود؟ اگر قانونی بود چرا همان روز که وزیر برای سرکشی به سیلزدگان به اردبیل رفته بود گفت از این بخشنامه مطلع نبوده و بندهای ۲، ۴ و ۶ آن خلاف قانون است و با آن مخالفت کرد تا حذف شد.
شخصاً با استیضاح وزیر کشور قبل و بعد از موضوع معاون سیاسی وی، مخالف بودم
وی در ادامه با اشاره به توضیحاتی که بعد از این قضیه در صحن مجلس ارائه داد، اظهار کرد: طرح استیضاح آقای وحیدی حدود ۶ ماه قبل از موضوع بخشنامه معاونت سیاسی وزارت کشور با بیش از ۴۰ امضا مطرح شده بود و هیچ ارتباطی به اقدام معاون سیاسی وی نداشت چرا که اصلاً آن زمان آقای خرمشاد معاون سیاسی بود.
قالیباف در ادامه با بیان اینکه وزیر کشور شخصاً درباره جایگزینی معاون سیاسی خود خبر داد، یادآور شد: این موضوع خود به خود سیاسی شد، چون بعد از استعفای وی، آقای وحیدی قول داد که این جابجایی را صورت دهد، اما زمان برد و باعث شد موضوع سیاسیتر شده و مجلس حساستر شود.
وی اضافه کرد: یک طرح استیضاح با ۱۱بند از قبل مطرح بود و من، چون با موضوع اسیتضاح وزیر، هم پیش از قضیه معاون سیاسی وی و هم پس از آن مخالف بودم چرا که در آستانه انتخابات قرار داریم و این موضوع به مصلحت و منطقی نبود، اما بعد از رفتن معاون سیاسی، برخی جریانات سیاسی از این موضوع بسیار سوء استفاده کردند.
وی تأکید کرد: اگر جابجاییها صورت میگیرد دلیل آن این نیست که نمایندهای در عزل و نصب بخشدار و استاندار دخالت کرده، ولی اگر دخالتی صورت گرفته قطعاً رسیدگی نیز کردهایم و هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان به موضوع ورود و برخوردهای لازم را صورت داده است.
دست در جیب مردم کردن ما را به پیشرفت نمیرساند بلکه فقیرتر میشویم
رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان در ادامه با یادآوری این مطلب که مجلس یازدهم استیضاح وزیر صمت به علت موضوع خودرو را دنبال کرد، عنوان کرد: اگر رهبری میگویند مجلس انقلابی است، چون کارکرد آن انقلابی است. دولت در مدت سپری شده از فعالیت خود ۵ وزیر و یک یا دو معاون رئیس جمهور را تغییر داده است چرا که آقای رئیسی به مردم قول داده بود که با کسی عهد اخوت نبسته است و اگر کسی ضعف داشت او را جابجا میکند و این کار را کرد از این رو برای دولت و مجلس مهم است که دولت خودش تصمیم بگیرد. ما نیز در مجلس به دولت نظارت داریم و در جلسات سران قوا مباحث را مطرح میکنیم تا تنش سیاسی درست نشده و به حاشیه نرویم.
رئیس مجلس با بیان اینکه ما بهعنوان نماینده مردم در مجلس معتقدیم که قطعاً نیازمند تحول و شجاعت در تصمیمگیریهای سخت، تلخ و مهم هستیم، گفت: ما در کشور نیازمند تأمین منابع هستیم که البته در یک قدمی ما است از این رو نباید برای پیشرفت کشور دست در جیب مردم کرده و از جیب آنها به پیشرفت برسیم که پیشرفتی حاصل نمیشود، بلکه فقیرتر میشویم به ویژه قشر مستضعف.
براساس قانون جدید انتخابات، دلایل رد صلاحیت باید اعلام شود
قالیباف در ادامه با اشاره بهتدوین قانون جدید انتخابات و تکالیف شورای نگهبان، گفت: ما شورای نگهبان را مکلف کردیم اگر کسی را رد صلاحیت میکند، دلیل رد صلاحیت را به فرد بگوید و اگر هم خواست رسانهای کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه امروز در حوزه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی کارنامه قابل قبول و قابل دفاعی نداریم، اذعان کرد: این حرف را با بیش از ربع قرن تجربه کار در نهادهای مختلف میزنم که اگر خود را حزب اللهی، انقلابی و ایرانی واقعی میدانیم و بهدنبال ساختن یک ایران قوی هستیم، باید ناکارآمدی کشور را حل کنیم.
وی افزود: امروز جنگ با آمریکا یعنی سامان دادن مسائل و حل مشکلات داخل کشور و کارآمد کردن آن؛ این موضوع اساس کار ماست و اگر این کار را نکنیم حتما مدیون شهدا، مدیون شهید صادقی و سایر جوانان هستیم.
همواره بزرگان سیاسی به دلیل مسئولیت دادن به افراد جوان به من خُرده گرفتهاند
وی در ادامه با تأکید بر ضرورت ایجاد تحول در کشور و تکیه بر جوانان گفت: من همواره مورد نقد برخی افراد سیاسی هستم که معتقدند من تحمل افراد قوی و قدرتمند را ندارم چرا که هر کجا میروم مسئولان و مدیران را از افرادی کم سن و سال قرار میدهم، اما من به این موضوع افتخار میکنم.
وی در همین زمینه اضافه کرد: زمانی که در شهرداری تهران بودم، شهردار ۲۴ ساله و معاون ۳۰ ساله داشتم و در نیروی انتظامی نیز نیروهای جوان و توانمند را شناسایی و با درجه تشویقی یا موقت آنها را به سمت فرماندهی منصوب میکردم.
به دنبال قدرت طلبی و سهم خواهی از لیستهای انتخاباتی نیستم
رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان در ادامه با اشاره به رمز موفقیت خود در هر برهه از خدمتگذاریاش گفت: شاید سن شما به دیدن تحولات در هوافضا و جهاد سازندگی قد ندهد، اما شاید از زمان ناجا چیزی به خاطر بیاورید که تحول عظیمی در آن رخ داد. یکی از افتخاراتم نگاه حضرت آقا به این موضوع بود که پلیس زن در زمان من راه اندازی شد.
قالیباف با اشاره به اینکه برخی میگویند او افراد خودتش را به مجلس برده گفت: منِ محمدباقر قالیباف به حرمت و لطف مردم تهران که توفیق نوکری ۱۲ ساله آنها در شهرداری تهران را داشتم، اگر سال ۱۳۹۸ اسم خودم را در لیست مینوشتم و بقیه فهرست را نیز خودم اضافه میکردم و به هیچ گروهی هم وابسته نبودم، باز هم قطعا رأی میآوردم، اما این کار را نکردم و امروز هم نمیکنم، چون قدرت طلبی و سهم خواهی نمیکنم.
وی در ادامه خطاب به افرادی که میگویند قالیباف دوستان خود را به مجلس آورد، گفت: اگر با دقت نگاه کنید میبینید از همان عدهای که در لیست قرار دادم حدود نصف آن مخالف با مشی من بوده، با من هم نظر نیستند و امروز میگویند دیگر در یک لیست نمیخواهند باشند، درحالی که امروز با هم در مجلس کار میکنیم و اگر قرار است مشکلات حل شود باید اینگونه عمل کنیم.
وی اضافه کرد: محور گام دوم انقلاب، جوانان هستند و غیر از این مسیر، مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی که گفتم در آن کارنامه قابل قبولی نداریم حل نمیشود؛ البته به این معنا نیست که تجربه را کنار بگذاریم.
تحول با تمرکززدایی و اختیار دادن به مردم ایجاد میشود
رئیس مجلس در ادامه با بیان اینکه تحول یعنی کوچک سازی، تمرکززدایی و سازماندهی فضا و اختیار دادن به مردم و باور داشتن به سنتهای الهی گفت: تحول دو رکن دارد، ایمان به سنتهای الهی و اعتماد و اتکا به مردم.