حاشیه‌های زیادی در آستانه انتخابات علیه مادورو شکل گرفته است. یکی از مهم‌ترین نمونه‌های اخیر به دستگیری دو تن از خویشاوندان همسر مادورو، سیلیا فلورس به اتهام قاچاق مواد مخدر است. این مسأله مانند یک بمب خبری توسط رسانه‌ها منتشر شد تا جایی که مادورو مجبور به واکنش شد.

گروه بین‌الملل مشرق-فراز و نشیب سیاست پس از آرژانتین به ونزوئلا رسیده است. انتخابات مهم مجلس ونزوئلا که امروز در 114 حوزه انتخابیه برگزار می‌شود طمع راست‌گرایان را برانگیخته تا همچون آرژانتین، جای پای خود را بیش از پیش در آمریکای لاتین محکم کنند. تبلیغات گوناگون از هر سو علیه مادورو، جانشین 52 ساله چاوز به راه افتاده تا افکار عمومی این کشور را تحت تأثیر قرار دهد و این‌ گونه وانمود کند که راست‌گرایان از همین الان پیروزند پس چه بهتر که رأی خود را نسوزانید و به آنها رأی دهید! مادورو پنجشنبه شب از مردم خواست تا «نیزه در روح» حرکت انقلابیِ کشور خود نکنند. او رأی‌آوردن رقبای خود را برای کشورش به «افتادن از پرتگاه» تشبیه کرد.


ونزوئلا در آستانه دوراهی انتخابات:‌ چاوزی‌ها خواهند ماند؟

کارشناسان می‌گویند اگر از 167 کرسی مجلس ونزوئلا، سه چهارم یعنی بیش از 100 کرسی به مخالفان برسد، وزرای مادورو احتمالاً با استیضاح روبرو می‌شوند و حتی ممکن مجلس در برابر استفاده بیش از حد وی از برخی اختیارات ریاست‌جمهوری بایستد. علی‌رغم بیشتر نظرسنجی‌ها، مادورو به یک پیروزی بزرگ معتقد است:«ما امپراتوری آمریکای شمالی را با یک پیروزی کامل و باشکوه، شگفت‌زده می‌کنیم«.

51 کرسی در مجلس ونزوئلا به حوزه‌‌هایی تعلق دارد که بیش از یک نامزد از آن انتخاب می‌شود. در این حوزه‌ها بسته به درصد آرای هر حزب از کل آرا، به همان میزان از کرسی‌های حوزه انتخابیه به آن حزب تعلق می‌گیرد. بنابر این پیروزی یک یا چند نامزد از احزاب رقیب مادورو در این حوزه‌ها از احتمال بیشتری برخوردار است. مهمترین رقیبِ حزب اتحاد سوسیالیستی ونزوئلا (PSUV) که مادورو پس از چاوز ریاست آن را برعهده گرفته است، ائتلاف دموکراتیک یا MUD شامل 27 حزب است. هنریکه کاپریلز و لوپولدو لوپز دو تن از رهبران اصلی MUD هستند.


ونزوئلا در آستانه دوراهی انتخابات:‌ چاوزی‌ها خواهند ماند؟
تجمع شهروندان حزب حاکم در ونزوئلا

چرا ممکن است مخالفان مادورو رأی بیاورند

* اول از همه باید به اوضاع اقتصادی اشاره کرد. حقیقت آن است که هم تداوم بیش‌ازحد پیروزی‌های حزب چاوز منجر به کاهش کارآمدی آن و افول انگیزه رقابت افراد کابینه با احزاب رقیب شده است، و هم فشارهای اقتصادی آمریکا موجب کاهش درآمد دولت این کشور و کاهش ارزش پول آن شده است. اما آمریکا چگونه موفق به این کار شد؟ صادرات نفت، 96% از صادرات ونزوئلا را تشکیل می‌دهد و کاهش شدید قیمت جهانی نفت از اواخر سال گذشته میلادی ضربه سنگینی به این کشور وارد آورد. سه خریدار اصلی نفت ونزوئلا، ایالات متحده، چین و هند بوده‌اند


مادورو پنجشنبه در پاسخ به معضلات اقتصادی که در دو-سه سال اخیر دامن کشورش را گرفته است، مانند افزایش بیکاری، تورم و کاهش صادرات، پیشنهاد خودکفایی کشورش را ارائه داد، اما نگفت چرا او و یارانش نتوانسته‌اند در حدود 15 سالی که بر مسند نشسته‌اند، به این کار موفق شوند. او اضافه کرد اما پیش از اجرای برنامه‌ها برای خودکفایی، «به یک پیروزی نیاز داریم تا درسی به انگل‌های اپوزسیون بدهیم».

ونزوئلا در آستانه دوراهی انتخابات:‌ چاوزی‌ها خواهند ماند؟
نمودار درصد تورم در 15 ساله اخیر


ونزوئلا در آستانه دوراهی انتخابات:‌ چاوزی‌ها خواهند ماند؟
آمار صادرات ونزوئلا که بر اثر تحریم‌‌‌ها و کاهش قیمت نفت دچار نزول شده است


ونزوئلا در آستانه دوراهی انتخابات:‌ چاوزی‌ها خواهند ماند؟
حزب سوسیالیست دو بار دیگر نیز از منفی‌شدنِ درصد رشد سالانه تولید ناخالص ونزوئلا جام سالم به در برده است

البته برخی اقشار اجتماعی از حضور همفکران مادورو در مجلس حمایت می‌‌کنند. میگوئل کرسپو یکی از کارگران ونزوئلایی است که از مسکن رایگان، تحصیل و آموزشی که چاوز برایش فراهم کرده است راضی است و نمی‌‌خواهد این مزایا را از دست بدهد.

* آمار سازمان‌های بین‌المللی نشان می‌دهد فساد اقتصادی در ونزوئلا ویران‌کننده است. تنها 7% از کشورهای جهان وضعیت بدتری از ونزوئلا دارند و در آمریکای لاتین، هیچ کشوری حریف او نمی‌شود. از میان 175 کشور در آخرین رتبه‌بندی سازمان بین‌المللی شفافیت، ونزوئلا رتبه 161 را به دست آورده است. میزان اجرای قانون در این کشور نمره 1.64- گرفته است. این شاخص همواره رقمی بین 2.5- و 2.5+ است. از همه بدتر، بیطرفی قضایی در این کشور از میان 142 کشور در آخرین رتبه قرار گرفته است. مردم ونزوئلا حق دارند به خود بگویند آیا این وضعیت ناگوار نیز تقصیر دشمن ما یعنی آمریکا است؟


ونزوئلا در آستانه دوراهی انتخابات:‌ چاوزی‌ها خواهند ماند؟

در آستانه انتخابات، دو تن از خویشاوندان همسر مادورو به اتهام قاچاق مواد مخدر در آمریکا بازداشت شدند

* حاشیه‌های زیادی در آستانه انتخابات علیه مادورو شکل گرفته است. یکی از مهم‌ترین نمونه‌های اخیر به دستگیری دو تن از خویشاوندان همسر مادورو، سیلیا فلورس به اتهام قاچاق مواد مخدر است. بازداشت فرانکو فلورس دی فریتاس و کامپو فلورس که ماه گذشته توسط دادگاهی در نیویورک آمریکا صورت گرفت، مانند یک بمب خبری توسط رسانه‌ها منتشر شد تا جایی که مادورو مجبور به واکنش شد. وی در در توئیتر خود نوشت:«سرزمین پدری به راه خود ادامه می‌دهد. نه حملات و نه فریب‌کاری‌های امپریالیستی نمی‌تواند به مردمان آزادی‌‌بخش‌ صدمه بزند

مورد دوم به خروج یکی از بازرسان دولتی از کشور به عنوان اعتراض به دولت این کشور است. وی دو ماه پیش از ونزوئلا خارج شد و ادعا کرد دولتمردان از او خواسته بودند اطلاعات غلطی در مورد یکی از رهبران حزب مخالف منتشر کند. مورد سوم نیز به کشته‌شدن لوئیز منوئل دایاز از اعضای حزب اقدام دموکراتیک از احزاب مخالف مادورو است که در جریان یک دیدار مردمی روی داد. احزاب مخالف، انگشت نشانه را به سمت مادورو و یارانش نشانه رفتند اما دولت هرگونه ارتباطی میان خود و ضارب را تکذیب کرد. دولت ونزوئلا به زندانی‌کردن برخی مخالفان سیاسی و مهندسی نتایج انتخابات پارلمانی سال 2010 میلادی از طریق بازتوزیع حوزه‌‌های انتخابیه متهم است. ائتلاف مخالفان مدعی است با وجود 47% از آرا، تنها 64 کرسی به آن تعلق گرفته اما حزب حاکم با 48% آرا به 98 کرسی دست یافته است

ونزوئلا در آستانه دوراهی انتخابات:‌ چاوزی‌ها خواهند ماند؟
هنریکه کاپلز و لئوپولده لوپز دو تن از رهبران ائتلاف MUD که نفر دوم چندی پیش به 14 سال زندان محکوم شد


* ممکن است برخی هواداران مادورو در جایگاه ریاست‌جمهوری، از حضور حزبش در مجلس ونزوئلا ناخشنود باشند، چرا که این وضعیت، مجلس را از کارکرد نظارتیِ خود انداخته است. عدم یکپارچگی حاکمیت می‌تواند منجر به رقابت میان احزاب و جلوگیری از ناکارآمدی و فساد شود. رافائل آراجو هنرمند 62 ساله‌ای که در تظاهرات اعتراضی علیه مادورو در کاراکاس مشارکت کرده است می‌گوید باید دندان کنگره را تیزتر کنیم:«اکنون دولت از کنترل خارج شده است... ما نیاز داریم که مجمع ملی وظیفه‌اش را انجام دهد».

مشکلات اقتصادی به نارضایتی هواداران راه چاوز دامن زده و آنها نیز حتی اگر خواهان پیروزی رقیب بر مادورو نباشند، اما ترجیح می‌دهند روی کرسی‌های مجلس خود افراد جدید و با انگیزه‌های بیشتر ببینند. این را آلفردو کروز از تحلیلگران سیاسی می‌گوید. احتمال دیگر آن است که برخی از هواداران سنتی حزب حاکم (که این افراد در ونزوئلا به چاویستا chavista معروفند) به دلیل مشاهده برخی اختلافات داخلی در این حزب و همچنین نارضایتی از وضعیت اقتصادی، دچار سردرگمی سیاسی شوند و از حضور در پای صندوق آرا خودداری کنند.


ونزوئلا در آستانه دوراهی انتخابات:‌ چاوزی‌ها خواهند ماند؟
حاکمان ونزوئلا خود را تداوم‌بخش راه سیمون بولیوار در مبارزه با استعمار می‌دانند و ملی‌گرایی را که در عمده جوامع سیاسی با راست‌ها پیوند دارد،‌ در قاموس تفکر چپ قرار می‌دهند


نظرسنجی‌‌ها نگران‌کننده است


نتایج نظرسنجی پیو چند روز مانده به انتخابات نشان می‌دهد تنها 43% از مردم خواهان تداوم سیاست‌های چاوز در کشور خود هستند در حالی که 52% خواهان پایان‌دادن به سیاست‌های گذشته هستند. علاوه بر این، فقط 29% دیدگاه‌های مادورو را می‌پسندند. البته این لزوماً به معنای طرفداری از رقبای مادورو نیست چون 58% نیز دیدگاه‌های هنریکه کاپریلز را نمی‌پسندند. از همه مهمتر اما نارضایتی از وضعیت موجود است که هواداران حزب حاکم را نیز در برگرفته است. 85% از مردم ونزوئلا از اوضاع حاکم بر کشور خود راضی نیستند. این رقم پس از درگذشت چاوز در سال 2013 میلادی، 57% بود



ونزوئلا در آستانه دوراهی انتخابات:‌ چاوزی‌ها خواهند ماند؟


دغدغه‌های مردم ونزوئلا بیش از هر چیز متوجه مسائل اقتصادی است: 92% از بالابودنِ قیمت‌ها، 85% از کمبود فرصت‌‌های شغلی، 84% از کمبود کالاهای اساسی، 82% از افزایش جرایم، 78% از افزایش بدهی دولت، 74% از مشکلات حوزه بهداشت و سلامت، 71% از اختلاس توسط برخی دولتمردان، 71% از کیفیت پایین آموزشی در مدارس،‌ 56% از اختلاف طبقاتی و 51% از ترافیک گلایه دارند.

اما اینکه مشکلات کشور ناشی از چیست، پاسخ‌های کاملا متفاوتی به آن داده شده است. 46% از مردم معتقدند دولت باید سیاست‌های اقتصادی خود را اصلاح کند، 43% مشکلات موجود را ناشی از کاهش قیمت نفت و نهایتاً 6% نیز تحریم و فشار ایالات متحده را عامل اصلی قلمداد می‌کنند

ونزوئلا در آستانه دوراهی انتخابات:‌ چاوزی‌ها خواهند ماند؟


اگر چه در مسائلی چون رابطه با کوبا و آمریکا، سیاست انرژی و سیاست دولت در قبال مخالفان سیاسی، تعداد کمتری از شهروندان چپ‌گرا مخالف مادورو هستند، اما در برخی مسائل مانند بیکاری، فساد اقتصادی، افزایش جرم و جنایت و تورم، صدای حامیان سنتی حزب سوسیالیست نیز بلند شده است و اکثریت آنها با سیاست‌های دولت در این حوزه‌ها مخالفند.

نتایج انتخابات، هر چه باشد و حتی اگر طبق برخی نظرسنجی‌ها، اختلاف درصد آرای حزب مخالف و حزب حاکم، دورقمی بشود،‌ باز هم شکاف‌های ایدئولوژیک چپ و راست در جامعه باقی خواهد ماند که مهمترین علت آن تداوم ریاست‌جمهوری مادورو است.

منابع

http://www.miamiherald.com/news/nation-world/world/americas/article47862950.html
http://video.dailytelegraph.com.au/v/409807/Venezuela-Maduro-pledges-to-recognise-election-results
http://www.cnbc.com/2015/11/30/venezuela-on-edge-ahead-of-parliamentary-elections.html
http://www.venezuelasolidarity.co.uk/maduro-has-16-lead-according-to-final-survey-of-the-polls/
http://www.theguardian.com/world/2015/dec/06/venezuela-elite-hope-poor-abandon-chavez-legacy-election
http://www.theguardian.com/world/2015/dec/03/venezuela-election-pew-survey-nicolas-maduro
http://www.tradingeconomics.com/venezuela
https://www.transparency.org/country/#VEN


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 13
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • ۰۱:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۶
    0 0
    پس ونزوئلا هم داره راه امریکا را میره؟
  • ۰۳:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۶
    0 0
    مشرق مشکل می دونی کجاست ،مشکل از اونجایی است که رهبران این کشورها با امریکا مبارزه می کنند استعمار خارجی را از بین می برند بعد وقتی به قدرت و حاکمیت می رسند راه امریکا و حتی بدتر از اون را پیش می گیرند و با فسادی که به وجود می اورند دست استعمار خارجی را از پشت می بندند و از اعتماد مردم سواستفاده می کنند،اینجاست مردم از این افراد زده می شوند می دونی یاد چی می افتم یا جنگ احد می افتم که مسلمانان بعد از پیروزی اولیه بدنبال هوس و طمع اطاعت از رسول را که راه خدا باشه ول کردند و پیرو شیطان و هوای نفس برای تصاحب غنائم تنگه را ول کردند و انگونه شد که دشمن به انها تاخت حالا این سرنوشت کشورهای ضد امپریالیسته که حاکمانشان نصرت خدا را فراموش می کنند و به دنبال هوس خود رفته و اخر استعمار بار دیگر انها را بخاطر پیروی از شیطان شکست داده و به خاک سیاه می نشاند حفظ انقلاب مهمتر از انقلاب کردن است که متاسفانه در مملکت ما نیز این مشکل تا حدی به چشم می اید و اگر رهبری عزیز نبود تاکنون فاتحه انقلاب بخاطر هوس های سیاستمداران و مسولین بی لیاقت و بی کفایت خوانده شده بود اما این را بدان که رهبری کف این انقلاب را حفظ کرده و اگر خدایی نکرده پشت اش خالی شود این انقلاب نیز به فراموشی سپرده خواهد شد فساد و اشرافیت وبی لیاقتی و بی تدبیر مسولین همانند تیشه ایی بر ریشه این انقلاب است و خدا می داند چگونه می توان این انقلاب را خفظ کرد مشرق مسله مثل روز روشنه و بارها گفته شده خواهشا این نظر را منتشر کن
  • اسفندیار ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۶
    0 0
    زمانی که در اجلاس غیر متعهد ها مادورو به ایران آمد یک حسی به من می گفت او رییس‌جمهور آینده ونزوئلا است اما فکر نمی کردم ظرف شش ماه تحقق پیدا کند انشاءالله راه چاوز ادامه یاید درود بر دکتر محمود احمدی نژاد
  • علی ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۶
    0 0
    درود بر احمدی نژاد
  • ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۶
    0 0
    سقوط قیمت نفت باعث یک دوم شدن ارزش پول ملی این کشور شده صف خرید غذای رایگان در این کشور به دو کیلومتر رسیده بود انتظار داشتی شکست نخوره!؟؟؟ امریکا با قیمت نفت دخل دشمنانش رو داره میاره
  • ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۶
    0 0
    رهبران؟ اگر منظورت مسئولین این کشورها هست که همین مردمی هست که تا وقتی پست ندارن شعار میدن ولی وقتی پست می گیرن میرن داخل کار بخور بخور بله ولی کسی مثل چاوز تا روزی که زنده بود تلاشش رو کرد!
  • ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۶
    0 0
    شیطان بزرگ آمریکا عامل همه شرارت ها که بر سر راه دولتهای مستقل ایجاد می شود
  • یار غریب ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۶
    0 0
    خخخخخ طرف داره میره نه اینکه بیاد !
  • اسفندیار ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۷
    0 0
    فقط احمدی نژاد
  • ۲۱:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۸
    0 0
    بله متاسفانه
  • ۲۱:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۸
    0 0
    تیم طرف شکست خورده
  • ناشناس ۰۰:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۹
    0 0
    خخخخخخخخخخ
  • ناشناس ۰۰:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۹/۱۹
    0 0
    مثل اینکه خیلی بهت خوش گذشته !!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس